360 graden video: Doesburg

Afgelopen week hebben we een 360 graden film voor Erfgoed Gelderland opgenomen. Het verhaal, ingesproken door de oud-burgemeester van Doesburg, gaat over de geschiedenis van de Hanzesteden. De beelden zijn opgenomen tijdens het Hanzefeest in Doesburg.

De rijke geschiedenis van de Hanzesteden

Al om 9 uur had ik afgesproken met de burgemeester van Doesburg. Hij heeft de tekst geschreven en gaat deze met zijn mooie lage, rustige stem inspreken.

Audio-opnames

Ik speld het audiosetje op bij de oud-burgemeester en geef hem de tekst. Daar wil hij het eerst wel even over hebben, zegt hij. Hij heeft de tekst namelijk enigzins herschreven en vraagt mij wat ik ervan vind. Dat kan ik zo snel niet beoordelen, omdat het een lange tekst is waar veel geschiedenis-kennis in verweven is. Ik moet snel een besluit nemen en vraag hem om beide teksten in te spreken, zodat ik achteraf nog kan kiezen.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ga tegenover hem zitten en vraag of hij het mij – een leek – wil vertellen alsof ik dit verhaal voor het eerst hoor. Hij spreekt het soepel uit en binnen drie kwartier zijn we klaar met de audio-opname.

Video-opnames

Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. De oud-burgemeester spreekt de start- en slotwoorden namelijk vóór de camera uit.

– foto –

Het opnemen van een 360 graden video is best wel tricky, want als cameravrouw moet ik òf onderdeel uitmaken van het beeld òf zorgen dat ik in beeld niet te zien ben. Met het opname-apparaat van de audioset loop ik, na het geven van de laatste instructies, uit beeld. Van achter een muurtje kan ik precies horen wat er voor de camera gezegd wordt. Het gaat in één keer goed.

360º Sfeerbeelden

De oud-burgemeester gaat naar huis. Nu is het tijd om de sfeerbeelden op te nemen. ’s Ochtends is het nog rustig op het festival maar het wordt langzaamaan drukker. Dat maakt het voor mij lastiger om opnames te maken, want stel dat iemand ertegenaan loopt?
Het maken van de opnames duurt de hele dag. De camera moet lang genoeg op één plek staan om later de beste beelden te kunnen knippen. Óveral gebeurt wel wat; speerwerpen, danoptredens en een vogelshow zijn slechts een paar onderdelen van het programma.

Bewerking van de beelden

Thuis laad ik de beelden in. Nu gaat het echte werk pas beginnen. De beelden van de camera’s moeten aan elkaar ‘gestitcht’ worden en het is een heel karwei om dat netjes te krijgen.
Daarna kan ik de video monteren net zoals bij een normale video en kan ik er de voice over en muziek onder zetten.

Het resultaat zien jullie vanaf oktober 2016 bij Erfgoed Gelderland!