In dit artikel krijg je een aantal tips voor het maken van vlogs. Heb je na het lezen van dit blog nog meer handvaten nodig? Wij geven ook workshops Vloggen met je smartphone voor groepen, waarin je zelf onder begeleiding aan de slag gaat.
Tip 1: Kies een goed onderwerp
Wat vind jij het allerleukst om te doen? Een activiteit, stedentrip of een bezoek aan een museum? Kies een onderwerp waarvan je denkt dat je het over een jaar nog steeds leuk vindt om daar vlogs over te maken. In mijn geval zijn dat ‘avontuurlijke reizen’. Mijn vlogs gaan over de adrenaline-verhogende activiteiten die je kunt doen tijdens een reis naar de bergen. Als je een onderwerp kiest dat bij je past, dan kom je natuurlijk over op camera en heb je oneindig veel ideeën voor nieuwe vlogs.
Tip 2: Zet jezelf op de voorgrond
Een vlog is geen vlog zonder dat je er zelf in voorkomt! In het begin vond ik het héél eng om mezelf te filmen en op internet te zetten, maar ik merkte gelijk dat er leuke reacties op kwamen. Bij een vlog zorg je er altijd voor dat je je eigen intro en outro doet. In het begin vertel je wie je bent en wat je gaat doen. Aan het einde zeg je iets als: “Dankjewel voor het kijken! Morgen zet ik weer een nieuwe vlog online” en je kunt de kijkers vragen om je kanaal te volgen en je video te liken.
Tip 3: Maak voldoende sfeerbeelden
Sfeerbeelden zijn heel belangrijk voor de afwisseling en om mensen een beeld te geven van wat er aan de hand is. Breng je omgeving op verschillende manier in beeld door totaalshots te maken, maar ook close-ups. Geef tussendoor af en toe commentaar op de activiteit – Dit kan zowel vóór als àchter de camera (als voice-over).
Tip 4: Zorg voor goed geluid
Stel: Je staat voor de camera een vlog op te nemen. Eénmaal thuis aangekomen wil je de video monteren, maar dan blijkt dat je bijna niet te verstaan bent vanwege al het achtergrondlawaai!
Dat beeld kun je dan wel weggooien. Zonde! Zorg er dus altijd voor dat je de video op een rustige locatie inspreekt, of dat je een extern microfoontje meeneemt om in je smartphone in te pluggen.
Mocht het tòch nog misgaan met het geluid van je vlog, dan kun je er altijd nog voor kiezen om de intro en outro opnieuw op te nemen en verder gebruik te maken van de voice-over functie in je montageprogramma.
Tip 5: Houd het simpel
Het maken van een echte promotievideo kan veel werk zijn, maar bij vloggen hoeft het allemaal niet zo perfect. Pak je smartphone, neem een korte introductie op en film daarna gewoon wat je ziet en doet. Bedenk ook alvast met welk beeld je wilt eindigen.
Het monteren kun je doen met een gratis app op je mobiel, zoals FilmoraGo, Videoshow (Android) of Splice (iPhone). Daarin zitten ook muziekjes, titels en effecten. Speel er maar een beetje mee. Vloggen is leuk!
.