Deze week maken we een 360 graden film voor Erfgoed Gelderland. Het verhaal, ingesproken door de oud-burgemeester van Doesburg, gaat over de geschiedenis van de Hanzesteden. De beelden worden opgenomen tijdens het jaarlijkse Hanzefeest in Doesburg.

Audio-opnames

Om 9 uur zit ik aan de koffie bij de oud-burgemeester van Doesburg. Ik speld het audiosetje bij hem op en overhandig hem de tekst die hij zometeen gaat voorlezen. Daar wil hij het eerst wel even over hebben, zegt hij. Hij heeft de tekst namelijk herschreven en vraagt mij wat ik ervan vind. Dat kan ik zo snel niet beoordelen, omdat het een lange tekst is waarin veel kennis van de Doesburgse geschiedenis is verweven. In verband met de tijd moet ik echter snel handelen en ik vraag hem om beide teksten in te spreken, zodat ik achteraf nog keuzes kan maken.

Ik ga tegenover hem zitten en vraag of hij wil doen alsof ik het verhaal voor het eerst te horen krijg. Zo komt het lekker spontaan, en niet opgelezen, over. Hij spreekt het soepel uit en binnen drie kwartier zijn we klaar met de audio opnames.

Video-opnames

Daarna is het tijd om naar buiten te gaan. Het begin en het einde van de voice-over tekst spreekt hij namelijk vóór de camera uit.

Het opnemen van een 360 graden video is best wel tricky, want omdat de camera alles filmt, kom ik als regisseur ook in beeld. Omdat ik geen Middeleeuwse kleding draag en dus niet bij het onderwerp pas, besluit ik me te verstoppen achter een muurtje. Ik geef de laatste instructies en loop met het opname-apparaat in mijn hand het beeld uit. Vanachter het muurtje kan ik daarmee precies horen wat er voor de camera gezegd wordt. Het gebeurt niet vaak, maar dit keer gaat het in één keer goed.

360º Sfeerbeelden

De oud-burgemeester gaat naar huis en nu is het tijd om de sfeerbeelden op te nemen. Ik zet de camera neer op interessante plekken, zoals bij een kanon dat afgevuurd wordt en bij een paar mensen die handwerk verrichten.

’s Ochtends is het nog rustig op het Hanzefestival, maar het wordt al snel drukker. Dat maakt het voor mij lastiger om opnames te maken, want stel dat iemand tegen mijn statief aan loopt?

Het maken van de opnames duurt de hele dag. De camera moet lang genoeg op één plek staan om later de beste beelden te kunnen knippen. Óveral gebeurt wel wat; speerwerpen, optredens en een vogelshow zijn slechts een paar onderdelen van het programma.

Bewerking van de beelden

Thuis laad ik de beelden in. Nu gaat het echte werk pas beginnen. Voor de beeldkwaliteit hebben we de 360º video namelijk met twee camera’s opgenomen en de beelden moeten naadloos in elkaar overlopen. Het is een heel karwei om dat netjes te krijgen.

Daarna kan ik de video monteren net zoals bij een normale video en kan ik er de voice over en muziek onder zetten.

Het resultaat: De rijke geschiedenis van de Hanzesteden

Het resultaat zien jullie vanaf oktober 2016 bij Erfgoed Gelderland!